dimecres, 19 de setembre del 2012

Akko Goldenbeld, la ciutat musical d'Amsterdam


Tots coneixem les pianoles, o piano mecànics, aquells instruments musicals que incorporen el mecanisme del piano al qual s'agreguen determinats elements mecànics per permetre la reproducció automàtica de la música perforada en un rotllo de paper.

Un dissenyador holandès, Akko Goldenbeld, en lloc d'ocupar-se del que semblen les ciutats es va interessar en saber com sonen, per la qual cosa en la seva època universitària va dedicar-se a a estudiar el soroll i el silenci en l'espai públic. En el marc d'aquesta tasca, va fer una reflexió força original: "Jo estava gravant un munt de sons de la ciutat, però no podia captar tota la ciutat", així que inspirant-se en les petites caixes de música va crear la "Pianola Citymusic", un piano amb un cilindre amb un model del plànol de la ciutat que l'acompanya i acciona les tecles d'un piano. Va començar amb l'elaboració del mapa sonor de la ciutat d'Eindhoven.

A l'any 2011, va fer el model a escala de la ciutat d'Amsterdam on, en una estructura basada en el format del rotllo de paper de la pianola, va dissenyar el tramat urbà d'aquesta ciutat, on cada edifici, únic en la seva grandària, forma i proximitat amb els altres, crea la partitura musical. Els edificis, situats en un cilindre de fusta que gira, accionen petits martells que toquen les tecles del piano. Girant i girant, la ciutat fa que la seva veu sigui escoltada - de fort a suau, llarg a curt, agut a greu - convertint la tridimensionalitat de la ciutat real en una experiència mística.

En aquest vídeo podeu escoltar a Amsterdam...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...