El stamppot és un acompanyament típic dels plats de la cuina holandesa compost en la seva expressió més general de puré de patata amb un conjunt divers de verdures i aromatitzat amb diferents espècies.
El stamppot és tan habitual durant l'hivern a la cuina holandesa que s'ha denominat com a plat nacional de Països Baixos i el seu significat en holandès és "picar", tot just allò el que fem amb la patata i amb les verdures per preparar aquest acompanyament. Els seus ingredients comuns son, doncs, força senzills: el puré de patata (elaborat amb patates cuites), la mantega i la llet emprades en diferents quantitats segons la textura final que se li vulgui donar al plat i en les darreres fases de la picada s'afegeixen diferents verdures.
D'aquesta forma es tenen els diferents tipus de plats acompanyats per "stamppot", essent els més habituals a la gastronomia holandesa: el "Stamppot Boerenkool", elaborat amb col verda i que s'acompanya amb salsitxa i trossos de cansalada; el "Stamppot Hutspot", el puré de patates s'elabora amb pastanagues i s'acompanya de carn cuita; el "Stamppot zuurkool", barrejat amb xucrut i cebes, s'aromatiza generalment amb clau d'olor i baies de ginebre; el "Stamppot envolten kool" que es barreja amb llombarda i pomes àcides amb petits tocs de vinagre i s'aromatitza amb clavell d'espècia o el "Stamppot Spinazie" on es barreja amb espinacs.
I si us animeu a fer aquests plats aquí teniu una recepta de Stamppot Boerenkool.
Aquesta és la GUIA D'AMSTERDAM de El Bloc dels Viatges on trobaràs informació per organitzar el teu viatge a aquesta ciutat: blocs, allotjament,vols, mapes, transports, visites, actualitat, ofertes, consells, etc...
dijous, 21 de febrer del 2013
El stamppot, el plat nacional de Països Baixos
Etiquetes de comentaris:
Gastronomia,
Holanda,
Stamppot,
Stamppot Boerenkool,
Stamppot envolten kool,
Stamppot Hutspot,
Stamppot Spinazie,
Stamppot zuurkool
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada