dijous, 17 de gener del 2013

De Poezenboot, el vaixell del gat

Tots ho sabem, els gats i l'aigua no són la parella més convencional, com els propietaris de De Poezenboot - El vaixell del gat- són els primers a admetre. Però, si fem un pas a bord d'aquesta casa flotant trobarem dotzenes de gats que amb la seva reconeguda elegància ignoren del tot l'aigua que els envolta...De Poezenboot es considera l'únic centre als Països Baixos dedicat a l'acollida de gats de carrer i abandonats que literalment flota. Un refugi per a gats nascut l'any 1966 per l'impuls d'Henriette van Weelde.


En aquest any, Henriette es va trobar amb una família de felins refugiats sota un arbre davant de casa seva al canal Herengracht d'Amsterdam. Henriette va decidir acollir-los a la seva casa i tenir-ne cura. Pocs dies després va trobar un altre gat perdut que es va unir al grup inicial i en unes setmanes un altre i després un altre i un altre... Henriette ràpidament va ésser coneguda com "la dona dels gats" i amics, coneguts i desconeguts van començar a portar els seus gats que ja no eren capaços de cuidar o d'altres que trobaven malvivint pels carrers i canals de la ciutat holandesa.


Finalment, tant casa seva com el jardí i la terrassa es van omplir de desenes de gats i aviat va veure que ja no podria ni viure ella mateixa en aquelles condicions. Però els gats seguien arribant. Què podia fer amb ells? La solució va resultar ser just fora de la porta davantera d'Henriette. Si la gent podia viure a les cases flotants que s'alineaven les canals, per què no els gats? I així va sorgir la idea de comprar un vaixell per a ells.

El primer vaixell fou una vella barcassa de vela holandesa que va ser adquirida el 1968. L'interior va ser remodelat i adeqüat a les necessitats d'allotjament i vida dels seus nous habitants, els gats i d'altres convidats com gossos de carrer, animals malalts o altres animals domèstics que els seus amos ja no podien cuidar. Afortunadament per Henriette, que ara ja tenia un vaixell, així com una casa plena de gats, molta gent es va anar afegint com a voluntaris per tal d'ajudar-la tant en la seva cura com en el seu suport econòmic.


L'any 1971 es va haver de comprar un nou vaixell ja que el primer estava literalment ple d'animals i de persones que visitaven el lloc per trobar una nova mascota per la seva llar o simplement per fer una ullada ja que la casa flotant de gats va començar a ésser força coneguda.

La barcassa original  finalment va haver de retirar-se el 1979 ja que no va aguantar tant moviment després de més d'una dècada de serveis i en el seu lloc es va fer una casa-vaixell del tipus conegut com a "ark" que fou dissenyada i equipada especialment amb  una drassana per facilitar les visites. Els dos vaixells romanen amarrats en la seva ubicació original al canal Singel.


Avui en dia, gràcies a la seva excel·lent ubicació al cinturó de canals d'Amsterdam i la seva història s'ha convertit en un lloc de visita imprescindible d'Amsterdam pels amants dels animals.

+ informació:
Adreça, horaris, mapa i dades de contacte de De Poezenboot - The Cat Boat
Web de De Poezenboot 
Entrada The Cat Boat – Cat Sanctuary Amsterdam 
Entrada de la Guia d'Amsterdam: Houseboat, les cases flotants d'Amsterdam


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...