diumenge, 25 de febrer de 2018

L'edifici Silodam



L'estudi MBM (Martorell, Bohigas i Mackay) de Barcelona i els holandesos MVRDV, entre d'altres, van ser convidats a presentar els seus dissenys per a la construcció de l'edifici d'habitatges destinats al lloguer i la venda, el Housing Sitja Amsterdam conegut com Silodam.

MVRD va ser seleccionat per a aquest projecte, plasmant la seva idea que les obres s'han d'adaptar a la condició canviant del món en un colorit trencaclosques les peces tenen dissenys diferents. L'edifici es va començar a construir l'any 1995 i va finalitzar al 2002. Es tracta d'un bloc d'habitatges i oficines d'alta densitat, on es va prendre la flexibilitat com a concepte central.


Silodam és un excel·lent exemple de la idea del tall lliure. L'espai no flueix només en sentit horitzontal sinó que s'estén en forma vertical per mitjà dels pisos que es corben i pleguen com onades de formigó. Aquesta idea constitueix un pas més enllà del que experimentat amb la planta lliure. Aquí la façana no va ser dissenyada com a mur sinó com a expressió del tall. L'edifici està perforat amb tres grans forats que es van fer en el volum. Un d'ells forma un moll, mentre que els altres dos constitueixen espais semi públics per als usuaris del complex.

Silodam és un edifici de 10 pisos, amb 20 metres d'ample i 120 de llarg. Allà es distribueixen 157 departaments per a lloguer i venda, alguns dels quals estan destinats a oficines i espais públics. Gràcies a la gran demanda de diferents tipus d'habitatge en la mateixa edificació, l'estudi va dissenyar una obra amb la major quantitat de tipologies possible.



Segons les seves característiques, els departaments es van agrupar en mini-barris, d'entre 4 i 8 habitatges, que es transformen segons els desitjos del client. La ubicació dels barris arma un trencaclosques que pot llegir-se a la façana: cada part s'expressa amb dissenys i colors diferents. La disposició estratègica dels nuclis de circulació és el que permet la gran flexibilitat d'armat en planta i cort. Les cases no només difereixen en grandària, sinó també per la diversitat en la quantitat i dimensió dels ambients, els seus nivells, elements constructius, espais exteriors i fins tipus de finestres.


Per guanyar espai, el moll travessa l'edifici, surt sobre el riu i acaba novament a l'aigua amb un balcó d'accés públic. A sota de la balconada, una unitat destinada a oficines ofereix increïbles vistes del riu. Per sota de l'edifici, una marina permet que els propietaris amarrin les seves embarcacions.

Cap comentari:

Publica un comentari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...