dijous, 22 de novembre del 2012

Nelly Bodenheim, l'il·lustradora amb humor

Fa un temps a Amsterdam, assegut en una de les terrasses tant delicioses que es poden trobar a la vora dels canals durant els mesos d'estiu, em trobava acompanyat per Saskia, una amiga holandesa, que em va mostrar una petita joia de llibre titulat Het regent, het zegent (que es podria traduïr més o menys per "Plou, és una benedicció") amb unes il·lustracions precioses que em van traslladar a la infantesa perduda... bocabadat i amb tota delicadesa vaig fullejar aquell llibre de principis del segle XX i malgrat no entenia ni una paraula del seu text no podia deixar de somriure amb aquelles siluetes plenes de vida... llavors, vaig sentir per primer cop el seu nom: Nelly Bodenheim.

En la història dels Països Baixos l'art gràfic ocupa un lloc tan destacat com la pintura flamenca i holandesa, i ja des de finals de segle XIX la literatura infantil i juvenil il·lustrada comença a crear una gran tradició nacional. Alguns dels artistes que van treballar en el gremi a principis del segle passat són, encara avui, bastant coneguts, com  és el cas de Nelly Bodenheim, Rie Cramer i Theo van Hoytema que es van inspirar en il·lustradors estrangers com Kate Greenaway, Randolph Caldecott, Walter Crane i Arthur Rackham o de moviments com l'Art Nouveau. Solien prendre en la seva temàtica imatges de la vida quotidiana de la classe mitja holandesa, tenint preferència per les escenes de nens alegres i despreocupats, vestits amb peces folgades. Altres il·lustradors de l'època van oferir una detallada descripció de la vida rural (Cornelis Jetses, Johan Herman Isings), sota la clara influència de l'artista suec Carl Larsson.



Com us comentava fa unes setmanes, a les darreries del segle XIX i inicis del XX va néixer un important col·lectiu femení de  que va impulsar l'impressionisme d'Amsterdam i va obrir nous camins en l'art dels Països Baixos, que va du el nom de De Amsterdamse Joffers.

Una de les seves destacades integrants fou Nelly Bodenheim (1874-1951), pintora de llarga trajectòria que va destacar especialment en el camp de la il·lustració de llibres infantils i per adults mitjançant siluetes en negre o litografies en colors, com podem veure als llibres Handje-plak (1900), Het regent, het zegent (1901), Raadsels (1902), In Holland staat een huis (1903), 12 sprookjes en rijmpjes (1908), Luilekkerland (1915), A.B.C. (1917) o Groen groen grasje (1923).

Amb els anys el seu treball es va popularitzar força i els seus dibuixos a llapis, aquarel·les, siluetes i litografies estan considerades d'una qualitat i bellesa extraordinària. Les seves imatges van acompanyar durant dècades les dolces cançons per a infants, les velles rimes que mostren el pas de les estacions, els contes de fades o els poemes tradicionals que parlen de la vida al camp dels holandesos, però la seva gran virtut va ésser dotar a aquestes senzilles escenes d'elegants detalls humorístics, fugint dels clixés tradicionals, allunyant-se de la serietat i la decadència de les arts de la seva època i il·luminant els llibres amb alegria, humor, frescor, màgia, i fins i tot, amb un xic de surrealisme.



Malgrat amb el pas del temps ha estat una de les il·lustradores més reconegudes del país, és una artista força desconeguda pel gran públic ja que fou una de les De Amsterdamse Joffers més discretes i sempre va restar en segon pla. Nascuda en una familia benestant d'empresaris, la seva mare fou allò que diem una dona de caràcter que al quedar-se vídua va encarregar-se de l'empresa familiar dedicada a la confecció. El seu oncle, germà de la seva mare, era G.J. Wispelweij, empresari del ferro i fotògraf aficionat que va retratar amb detall la seva població, Zwolle, i la seva província Overijssel. Bona amiga de Lizzy Ansingh, potser la més coneguda del grup de les De Amsterdamse Joffers, van realitzar conjuntament diferents llibres, projectes i exposicions. El seu especial humor va fer que en l'entorn més privat d'aquest col·lectiu artístic fos coneguda amb el sobrenom de la "papallona juganera".



En les seves il·lustracions Nelly Bodenheim crea un món màgic on regnen les fruites, les plantes, els animals o els objectes per sobre dels humans, però on l'esperit dels seus personatges està dotat de qualitats i sentiments - fins i tot, de formes- humanes. Un món per on ens fa caminar a la recerca d'oferir-nos una guspira d'enginy o provocar-nos un somriure a la boca. Un món que em va seduir...


+ informació:
- Si esteu  interessats en l'il·lustració moderna dels Països Baixos podeu consultar el programa de Delicias Holandesas, una interessant exposició que va tenir lloc al 2008 a Salamanca.
- Podeu saber més de l'il·lustració de contes infantils i juvenils a aquesta breu història.
- Podeu vsitar també el Pinterest de El Bloc dels Viatges on hi ha més il·lustracions d'aquesta autora



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...